Rezultatele analizelor au scos la iveală faptul că în acea şampanie exista un nivel mult mai ridicat de zahăr decât cel existent în băutura pe care o consumăm noi în timpurilor moderne, dar şi urme de arsenic.
Urmele de arsenic descoperite în această băutură indică faptul că substanţă era folosită pentru a ţine departe dăunătorii în podgorii. În conţinutul sticlelor au fost descoperite şi nivele surprinzător de ridicate de plumb şi de fier provenite, cel mai probabil, de la butoaiele în care a fost ţinută băutura înainte de a fi îmbuteliată în sticle.
Cercetătorii francezi au folosit numeroase analize chimice pentru a compara conţinutul a trei sticle provenite din acea epavă şi produse de Veuve Cliquot cu altele fabricate recent de acelaşi producător.
Sursă: YouTube
Unul dintre ei a gustat, totodată, 0,1 mililitri din acea şampanie veche. „Era imposibil de mirosit, dar era fabuloasă, chiar dacă am gustat doar 100 de microlitri”, explică acesta. Omul de ştiinţă îşi aminteşte că şampania avea arome de tutun şi de piele care au persistant timp de două, trei ore.
Şampania nu mai avea foarte multe bule, acestea pierzându-se cu timpul, gazul fiind eliberat din sticle pe lângă dopul de plută.
Cele 168 de sticle au fost descoperite în 2010 la 50 de metri adâncime în Marea Baltică, câteva dintre ele păstrându-se în condiţii neaşteptat de bune având în vedere condiţiile în care au fost depozitate în toţi aceşti ani. Unele au fost vândute la licitaţie în 2011 pentru zeci de mii de euro.